soorten ontslag
Alle informatie over de vaststellingsovereenkomst
info@bronslegal.nl
Alle informatie over de vaststellingsovereenkomst
07/18/2024
5 min
0

Ontslagen wat nu?

07/18/2024
5 min
0

Heb jij te maken met een ontslag? Wij kunnen ons voorstellen dat dit veel impact op jou heeft en dat je met vragen zit. Wat moet je doen als je wordt ontslagen? Welke gevolgen heeft jouw ontslag? En wat zijn jouw rechten bij ontslag? 

Wat je moet doen bij het krijgen van ontslag hangt af van de reden. Ga nooit zomaar akkoord met een ontslag. Laat je eerst juridisch adviseren. Brons Legal Ontslagrecht helpt je graag bij jouw ontslagsituatie. Wij zorgen ervoor dat jij met een goede ontslagdeal afscheid neemt van je werkgever.

Reden ontslag

Weet jij wat de reden is waarom jouw werkgever je ontslaat? Jouw werkgever mag je niet zomaar ontslaan. Zij moeten volgens het wettelijke ontslagrecht een geldige reden hebben voor jouw ontslag. Een ontslag kan gebaseerd zijn op:

  • Langdurige arbeidsongeschiktheid
  • Bedrijfseconomische reden (reorganisatie)
  • Disfunctioneren
  • Frequent ziekteverzuim
  • Gewetensbezwaren
  • Verwijtbaar handelen of nalaten
  • Verstoorde arbeidsverhouding
  • Een combinatie van redenen

Als je werkgever jou wil ontslaan moeten zij een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of een procedure starten bij de kantonrechter. 

Ontslag via UWV

Als je werkgever naar het UWV moet voor jouw ontslag, dan is dat is het geval bij deze situaties:

  • je bent langer dan twee jaar ziek.
  • financieel gaat het slecht met het bedrijf en/of er is een reorganisatie. 

Heeft je werkgever om een van deze redenen ontslag aangevraagd bij het UWV? Dan kun je binnen 14 dagen een verweerschrift inleveren tegen jouw ontslag. In het verweerschrift geef je aan waarom je het niet eens bent met het ontslag. Van het UWV krijg je bericht waar en wanneer je het verweerschrift kunt inleveren. 

Ontslag via kantonrechter

Heeft je werkgever een andere reden uit het hierboven genoemde rijtje om je te ontslaan? Dan moet je werkgever toestemming vragen aan de kantonrechter.  Je hoort via een bericht van de rechtbank hoe en waar je een verweerschrift kunt inleveren tegen het ontslag.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Veel ontslagen worden afgehandeld met een vaststellingsovereenkomst. Voor jouw werkgever is dit een voordeel omdat zij hiermee een langlopende procedure bij de kantonrechter en het UWV kunnen voorkomen. Ook riskeert je werkgever bij het UWV of de kantonrechter dat ze geen toestemming krijgen en ze jou in dienst moeten houden. 

Daarom doen werkgevers vaak een ontslagvoorstel in een vaststellingsovereenkomst. Met een vaststellingsovereenkomst geef je aan dat je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat. Teken dit nooit zomaar. Laat de vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een jurist. Er is vaak veel te onderhandelen. Zeker als de werkgever de initiatiefnemer is voor het ontslag. Wij zorgen ervoor dat je met een juiste en goede ontslagdeal afscheid neemt van je werkgever. 

Recht op een WW-uitkering na je ontslag

Als de werkgever de initiatiefnemer is van jouw ontslag en dit ook zo in de vaststellingsovereenkomst staat vermeld, dan heb je recht op een WW-uitkering. Is de vaststellingsovereenkomst op het initiatief van jou tot stand gekomen, dan heb je geen recht op een WW- uitkering. Belangrijk dus om dit heel goed te controleren. 

Ontslagvergoeding bij ontslag 

Is de werkgever degene die jou wil ontslaan en met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar wil gaan? Dan heb je meestal recht op een ontslagvergoeding. Brons Legal Ontslagrecht heeft de ervaring dat hierin veel onderhandelingsruimte zit. Werkgevers doen meestal niet gelijk een eindvoorstel. Wij nemen voor jou de onderhandeling over met je werkgever en zorgen ervoor dat jij met een goede ontslagdeal afscheid neemt van je werkgever. 

Voorwaarden bij ontslag 

Naast een financiële ontslagvergoeding kijken wij ook naar andere voorwaarden die bij een ontslag komen kijken en in de vaststellingsovereenkomst staan benoemd. We bekijken ook kritisch welke voorwaarden er ontbreken of welke er aangepast moeten worden. 

Hulp bij ontslag 

Een ontslag is een stressvolle situatie. Wij begrijpen dat dit veel impact op je heeft. Hoe fijn is het als je jouw ontslagsituatie en de onderhandelingen dan aan professionals kunt overlaten? Die opkomen voor jouw belangen en exact weten waar ze op moet letten? Dit geeft jou rust én de gelegenheid om je te richten op de toekomst, zodat je na kan denken over de vervolgstappen op banengebied. 

Wij nemen met onze jarenlange ervaring, veel kennis en expertise graag jouw zorgen uit handen. We stellen jouw belangen centraal en nemen de onderhandelingen van je over. Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken zodat je een idee krijgt waar wij jou bij kunnen helpen. 

Voorkom dat je tijdelijk geen inkomen krijgt  

Als je een vaststellingsovereenkomst sluit met je werkgever is het belangrijk dat de juiste beëindigingsdatum in de vaststellingsovereenkomst staat. Wij zien dat het hier nog wel eens mis gaat en dat is heel vervelend voor jou als werknemer. De beëindigingsdatum sluit dan niet aan op je WW-uitkering. Dit betekent dat je WW-uitkering één of meerdere maanden later ingaat met als gevolg dat je helemaal geen inkomen hebt in die periode.  Door dit goed te laten controleren door een jurist kun je deze vervelende situatie voorkomen. 

Waarover kun je onderhandelen bij ontslag? 

Als er sprake is van een ontslag door middel van een vaststellingsovereenkomst, dan staan de voorwaarden die je werkgever voorstelt niet vast. Er is vaak veel te onderhandelen over de voorwaarden in een vaststellingsovereenkomst. Brons Legal Ontslagrecht kijkt naar jouw belangen. Wij onderhandelen in de vaststellingsovereenkomst over ontslagvergoeding, primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden. 

  • Ontslagvergoeding: Als je werkgever jou ontslaat via een vaststellingsovereenkomst, doet de werkgever vaak een voorstel voor ontslagvergoeding. Onze ervaring is dat in veel gevallen de werkgever de wettelijke transitievergoeding of minder voorstelt. Meestal heeft de werkgever geen geldige reden voor jouw ontslag. In vrijwel alle gevallen krijgt Brons Legal Ontslagrecht dan de ontslagvergoeding omhoog. Daarbij kijken we ook of in de ontslagvergoeding een budget voor opleiding, het laten vervallen van een studiekostenbeding en outplacement is meegenomen. Dus neem geen genoegen met de minimale ontslagvergoeding of transitievergoeding! Er is vaak meer te onderhandelen dan je denkt. Laat de vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een jurist. 
  • Primaire arbeidsvoorwaarden: het is belangrijk dat er een juiste beëindigingsdatum in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen zodat er geen financieel gat voor jou ontstaat. Vakantiedagen en overuren staan vaak niet in het voorstel van de vaststellingsovereenkomst. Wij zorgen dat jouw werkgever je vakantiedagen en overuren volledig uitbetaald. Ook onderhandelen we dat je wordt vrijgesteld van werk tot de officiële beëindigingsdatum. 
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: wil je werkgever dat jij je leaseauto gelijk inlevert? Wij onderhandelen dat jij de leaseauto mag blijven gebruiken tot de beëindigingsdatum. Ook onderhandelen we voor jou over het vervallen van het concurrentiebeding als dat is opgenomen in jouw contract. Maar denk ook aan het blijven gebruiken van je telefoon en laptop tot de beëindigingsdatum. Wij nemen alle zaken die voor jou belangrijk zijn, mee in de onderhandelingen.

Brons Legal Ontslagrecht checkt ook of de vaststellingsovereenkomst zo is opgesteld dat je WW-uitkering veiliggesteld is. Kortom, we gaan pas akkoord met een vaststellingsovereenkomst als de werkgever aan de onderhandelingspunten tegemoet komt. 

Gratis juridisch advies bij ontslag 

Bij jouw ontslag door middel van een vaststellingsovereenkomst betaalt je werkgever meestal volledig of grotendeels de juridische kosten. Laat de kosten jou dus niet in de weg staan om juridisch advies bij ontslag in te winnen. De meeste werkgevers vinden het heel normaal dat je juridisch advies inwint. Ze doen vaak zelf ook al een voorstel voor de kosten hiervoor in de vaststellingsovereenkomst. Jouw werkgever is er ook bij gebaat dat de vaststellingsovereenkomst snel, juist en efficiënt wordt afgehandeld. Dat scheelt achteraf gedoe. 


Reacties
Categorieën