De vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding
Je hebt geen recht op een transitievergoeding als je door middel van een vaststellingsovereenkomst uit elkaar besluit te gaan. Bij een ontslag vanwege een reorganisatie wordt er echter vaak een vaststellingsovereenkomst aangeboden waarbij de ontslagvergoeding bijvoorbeeld 1,3 maal de transitievergoeding is. Veel ruimte om te onderhandelen over de ontslagvergoeding bij een sociaal plan (reorganisatie) is er niet. Wel kun je besluiten om niet akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst zodat de werkgever alsnog naar het UWV moet.
Bij een individueel ontslag is het gebruikelijk om te onderhandelen over je ontslagvergoeding. Vaak wordt de wettelijke transitievergoeding gebruikt als uitgangspunt, de werkgever heeft dit bijvoorbeeld genoemd in het eerste ontslagvoorstel. De werkgever heeft echter een groot voordeel bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. In de onderhandelingen over de hoogte van je ontslagvergoedingen gaan we dan ook meestal niet akkoord met een ontslagvergoeding ter hoogte van de transitievergoeding.
Meestal komen we bij een individueel ontslag uit op een hogere vergoeding en wil de werkgever daaraan meewerken omdat hij anders een ontslagprocedure moet starten bij het UWV of bij de rechtbank. Dat kost tijd en geld en de werkgever loopt het risico dat de ontslagaanvraag wordt afgewezen.
De billijke vergoeding
Als je werkgever geen legitieme reden heeft om je te ontslaan hebben we een nóg betere onderhandelingspositie. De kans is dan immers aanwezig dat een rechter, mocht het tot een procedure komen, een extra vergoeding toekent naast de transitievergoeding. Dat wordt een billijke vergoeding genoemd. Dit kan onder andere worden toegekend als de werkgever geen (goed) ontslagdossier kan presenteren. Een werkgever doet er in dat geval verstandig aan om een hogere ontslagvergoeding aan te bieden in de vaststellingsovereenkomst. Ook als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie veroorzaakt door de werkgever, het creëren van een onwerkbare situatie, discriminatie of intimidatie zal de werkgever (flink) water bij de wijn moeten doen wil hij de werkrelatie door middel van een vaststellingsovereenkomst beëindigen.
Wil je hierover met ons van gedachten wisselen? Bel ons of plan direct een vrijblijvend gesprek in.
Contact