concurrentiebeding in vaststellingsovereenkomst

Concurrentiebeding laten controleren: is hij geldig of niet?

Een werkgever en werknemer kunnen een concurrentiebeding afspreken, waarbij de werknemer (tijdelijk) in zijn loopbaan wordt beperkt. Is er sprake van zo’n beding in jouw geval? En wil je weten of je bent gebonden aan deze regels? In dit artikel leg ik je uit wanneer een concurrentiebeding niet geldig is – en jij vrij bent om te werken waar je wilt.

Wat is een concurrentiebeding?

In een arbeidsovereenkomst kan een concurrentiebeding worden opgenomen. Dit houdt in dat je tijdens of na je dienstverband niet voor de concurrent mag werken – of dezelfde werkzaamheden mag uitvoeren als zelfstandig ondernemer. Het concurrentiebeding moet duidelijk omschrijven wat voor werkzaamheden het betreft. Meestal geldt deze beperking voor één, twee of drie jaar.

Ga je aan de slag voor een nieuwe werkgever of zet je je eigen bedrijf op? Of willen jij en je werkgever uit elkaar en heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen? Controleer dan goed of er sprake is van een concurrentiebeding én of deze geldig is of niet. Ben je niet zeker van je zaak? Laat je contract dan door een arbeidsjurist checken. Neem hier contact met mij op.


Waarom het belangrijk is om je concurrentiebeding te laten controleren

Stel, je bent accountant. Je hebt vijf jaar lang voor een groot accountantskantoor gewerkt en bakken ervaring opgedaan. Op een dag besluit je om met je baan te stoppen. Je hebt immers genoeg geleerd, er zijn geen nieuwe uitdagingen meer voor je en je hebt het ook wel gezien met je collega’s.

Je besluit voor jezelf te beginnen en zet je eigen accountantskantoor op. Drie maanden lang gaat het goed, je hebt een breed netwerk en de opdrachten rollen binnen. Tot je op een dag een brief krijgt. Je voormalig werkgever laat je weten dat je geen toestemming hebt om als zelfstandig accountant te werken. In elk geval niet binnen één jaar na einde dienstverband.

In de brief staat ook dat je een boete van 4000 euro krijgt opgelegd, plus een boete van 500 euro per dag zo lang je het concurrentiebeding blijft overtreden.

Slik! Dat is even schrikken. Vergis je niet, dit soort bedragen en situaties  komen echt voor. Daarom is het belangrijk om eventjes te laten kijken naar jouw concurrentiebeding, zodat je hier in elk geval nooit mee krijgt te maken.

Wanneer is je concurrentiebeding niet geldig?


Er zijn bepaalde situaties waarin een concurrentiebeding niet geldig is. Hier volgen er enkele van.

1. Het concurrentiebeding staat niet op schrift

 Heeft je werkgever je vertelt dat je niet voor de concurrent mag werken na beëindiging van je dienstverband? Maar staat het nergens schriftelijk vastgelegd met jouw goedkeuring? Dan is het beding niet geldig.

2. Je was minderjarig toen je het contract tekende

Was je jonger dan 18 toen je je arbeidsovereenkomst tekende? Dan is het beding niet geldig. Het maakt daarbij niet uit of het beding schriftelijk is vastgelegd en je jouw handtekening/goedkeuring hebt gegeven.

3. Je hebt een tijdelijk contract

Dit is een van de meest gemaakte fouten van werkgevers. Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract is alleen geldig bij hoge uitzondering. Als de bij het beding opgenomen schriftelijke motivering van de werkgever laat zien dat het noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen, dan kan het geldig zijn.

In zo’n geval moet het beding wel echt op jouw individuele situatie zijn toegespitst. Een standaard concurrentiebeding in een tijdelijk contract is dus al snel niet geldig.


4. Je werkgever heeft verwijtbaar gehandeld

Is je arbeidsovereenkomst geëindigd omdat je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld? En staat in je overeenkomst een concurrentiebeding opgenomen? Dan is deze alsnog niet geldig.

Voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever zijn:

•   Je bent weggepest of getreiterd door je werkgever.

•   Je werkgever creëerde een onwerkbare situatie om jou weg te krijgen.

•   Je werkgever schond eventuele re-integratieverplichtingen in ernstige mate.

•   Je werkgever weigerde/weigert je loon uit te betalen.

•   Het gedrag van je werkgever is de reden voor een verstoorde werkverhouding.

•   Er is geen toestemming van het UWV geweest voor het beëindigen van het contract.

Let wel op dat ernstig verwijtbaar handelen niet gaat om één of twee geïsoleerde handelingen. Er moet echt meer aan de hand zijn. Vaak is de rechter bijzonder kritisch.

Is er wel sprake van ernstig verwijtbaar handelen aan de kant van je werkgever? Dan heb je vaak ook recht op een billijke vergoeding. Interessant om te weten: de hoogste billijke vergoeding die sinds 2018 is uitgekeerd is 154.000 euro.

Benieuwd of jouw concurrentiebeding geldig is?

Het is belangrijk om jouw concurrentiebeding te laten controleren door een ervaren arbeidsjurist. Als je op zoek bent naar een betrokken arbeidsrechtjurist met transparante prijzen, boek dan direct een gratis intakegesprek in.

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je van je concurrentiebeding af? Brons Legal Ontslagrecht kan je verder helpen met de onderhandelingen ten aanzien van je ontslag.

Reactie plaatsen