Vaststellingsovereenkomst laten controleren

Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dit is waar je op moet letten

Je hebt een vaststellingsovereenkomst ontvangen; je werkgever wil je niet meer in dienst houden. Moet je direct het contract tekenen? Nee! Er zijn wat zaken in een vaststellingsovereenkomst waar je op moet letten. Ik leg je ze hieronder uit.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst wordt ook een beëindigingsovereenkomst genoemd. In dit document staan alle voorwaarden voor de beëindiging van je dienstverband. Er moet wel sprake zijn van wederzijds goedvinden. In dat geval er geen ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter nodig.

Waarom heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen?

Je ontvangt een vaststellingsovereenkomst wanneer je werkgever afscheid van je wil nemen. Misschien zag je de bui al een tijdje hangen of misschien kwam dit ontslag juist wel als donderslag bij heldere hemel. Het kan ook zijn dat je al een tijdje niet op je plek zat en het eigenlijk wel goed uitkomt dat je werkgever een voorstel doet om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In dat geval zie je dit misschien wel als een kans. Je ontvangt een ontslagvergoeding en je kunt een WW-uitkering aanvragen, zodat je in alle rust een nieuwe baan kunt zoeken.

Waar je op moet letten en waarom

Vaak willen mensen zo snel mogelijk afscheid van elkaar nemen. De neiging is er om de beëindigingsovereenkomst direct te tekenen, zodat je zo snel mogelijk verlost bent van deze nare situatie. Maar voordat je tekent, is het verstandig om de vaststellingsovereenkomst goed te controleren. Wil je dit laten doen door een ervaren arbeidsjurist, neem dan contact op met Brons Legal Ontslagrecht.

Dit is waar je op moet letten bij het controleren van een vaststellingsovereenkomst:

1. Finale kwijting  

In vrijwel alle vaststellingsovereenkomsten staat een bepaling over finale kwijting. Finale kwijting betekent dat je met het tekenen van de vaststellingsovereenkomst afspreekt dat jullie naast de in de overeenkomst gemaakte afspraken niets meer van elkaar te vorderen hebben. In andere woorden: je hebt daarna nergens meer recht op.

Kom je er een paar maanden na het tekenen van het contract achter dat je je vakantiedagen niet hebt laten uitbetalen? Dan ben je te laat. Je kunt niet meer op de gemaakte afspraken terugkomen. Dikke pech dus! Soms is er wel een uitzondering en kun je alsnog terugkomen op de gemaakte afspraken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Voorkomen is hoe dan ook beter dan genezen in dit geval.

Heb je recentelijk een vaststellingsovereenkomst getekend? En is dat korter dan twee of drie weken geleden? Er geldt een bedenktermijn van twee weken na het tekenen. Als je werkgever je hier niet op heeft gewezen, heb je zelfs drie weken bedenktermijn. Buiten deze termijn ben je in beginsel gebonden aan de gemaakte afspraken en kun je er niet meer zomaar op terugkomen.

2. Ruimte voor onderhandelingen

Accepteer het eerste voorstel van je werkgever nooit direct. Meestal is er nog ruimte voor onderhandelingen. Blijf wel realistisch over de hoogte van de ontslagvergoeding en bedenk vooraf waar je tevreden mee zou zijn.

Ga in je onderhandelingen boven dit bedrag zitten. Dan is de kans groot dat je uiteindelijk ergens in het midden uitkomt, waar zowel jij als je werkgever tevreden mee zijn.

Naast de hoogte van de vergoeding kun je in principe van alles afspreken in de vaststellingsovereenkomst. Wil je nog een tijdje in de auto van de zaak blijven rijden terwijl je vrijgesteld bent van werk? Wil je een positief getuigschrift ontvangen? Misschien heb je nog wel een studieschuld bij je werkgever en wil je die kwijtgescholden hebben. Of je wilt afspraken maken over een opleidings- of outplacementbudget.

Dit zijn allemaal afspraken die je kunt vastleggen in de vaststellingsovereenkomst. Neem de tijd om goed na te denken over je wensen en behoeften.

3. Recht op een WW-uitkering

Als je werkloos wordt, kun je een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. Voordat je de vaststellingsovereenkomst tekent, is het belangrijk om te controleren of je met de gemaakte afspraken wel recht houdt op je WW-uitkering.

Het UWV weigert namelijk een uitkering te verstrekken als je, kort gezegd, door je eigen schuld werkloos bent geworden. Daarom is het belangrijk dat er in de vaststellingsovereenkomst staat dat het ontslag op initiatief van de werkgever is gebeurd en dat er geen sprake is van verwijtbaar gedrag aan jouw kant.

Let ook op de termijn wanneer de WW-uitkering ingaat. Het is handig als de WW-uitkering ingaat zodra je dienstverband is gestopt. Dan moet hiervoor wel de juiste termijn zijn gehanteerd, want daar kijkt het UWV naar.

Stel dat je met je werkgever hebt afgesproken dat je per 1 januari uit dienst gaat. Als je werkgever niet de juiste opzegtermijn heeft gehanteerd en hij volgens de wet pas mocht opzeggen per 1 februari, dan loop je een maand inkomsten mis. De WW-uitkering gaat dan namelijk pas op 1 februari in omdat het UWV de wettelijke opzegtermijn als uitgangspunt neemt.

4. Concurrentiebeding en relatiebeding

Vaak heeft de werkgever in het eerste voorstel van de vaststellingsovereenkomst opgenomen dat het concurrentie- of relatiebeding onverminderd van kracht blijft na het einde dienstverband.

Misschien beschik je over bedrijfsgevoelige informatie en is de werkgever bang dat je daarmee bij je nieuwe werkgever (en concurrent) aan de haal gaat. Voor jou is het belangrijk om dit beding van tafel te krijgen. Het beperkt je immers in je mogelijkheden bij het vinden van een nieuwe baan. Vaak wordt gedacht dat zo’n concurrentiebeding of relatiebeding toch niet geldig is als de werkgever het initiatief neemt voor ontslag. Zo zwartwit is het helaas niet. Lees dus goed wat de werkgever in de vaststellingsovereenkomst heeft opgenomen over de beperkingen op dit gebied. Teken niet zomaar.

5. Eindafrekening

De eindafrekening betreft het vakantiegeld en mogelijk een eindejaarsuitkering naar rato. Hierover kunnen afspraken worden gemaakt. Staat er bijvoorbeeld nog een verlofsaldo open of zijn er andere verrekeningen die moeten worden voldaan? Denk aan een bonus, provisie of aandelen. Naast de eindafrekening en de ontslagvergoeding kunnen er ook andere vergoedingen worden besproken, zoals tekenbonus of een werk naar werk budget.

6. Vergoeding juridische hulp

Zoals je hierboven leest, is het belangrijk om goed over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst na te denken en het document niet zomaar te ondertekenen. Dit kan vervelende en verstrekkende consequenties hebben.

Het beste kun je hiervoor een arbeidsjurist inschakelen. Dan weet je absoluut zeker dat je de best mogelijke deal krijgt en dit heeft als bijkomend voordeel dat je niet meer zelf met je werkgever hoeft te onderhandelen.

Vaak worden de kosten voor een jurist of advocaat door de werkgever volledig of gedeeltelijk vergoed. Er wordt hiervoor vaak al een budget opgenomen in het eerste voorstel van de vaststellingsovereenkomst – en dit bedrag is vaak nog onderhandelbaar. De werkgever is er namelijk bij gebaat dat de werknemer juridisch wordt geholpen, dit voorkomt mogelijke aansprakelijkheden in de toekomst. Bovendien kunnen de kosten voor de werkgever fiscaal aftrekbaar zijn.

Vaststellingsovereenkomst laten controleren

Wil jij je vaststellingsovereenkomst laten controleren door een arbeidsjurist? Wil je met je werkgever onderhandelen en heb je daarbij hulp nodig? Of wil je advies over alternatieve mogelijkheden? Neem dan nu vrijblijvend contact op met Brons Legal Ontslagrecht.

Meer informatie over de vaststellingsovereenkomst lees je hier.

Reactie plaatsen