Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte
Er zijn drie situaties in het geval van ziekte en ontslag met wederzijds goedvinden:
- Je bent korter dan twee jaar ziek
- Je bent twee jaar ziek
- Er is sprake van situatieve ziekte
Twee jaar ziek en ontslag met wederzijds goedvinden
Ben je twee jaar ziek? Dan vervalt de ontslagbescherming. Dit betekent dat je werkgever jou in principe mag ontslaan na twee jaar ziekte. Een werkgever kan dan drie dingen doen:
- De werkgever doet niks. Hij zegt niets over jouw ontslag maar stopt wel met het betalen van het salaris. Dan heb je een slapende of sluimerende arbeidsovereenkomst.
- De werkgever vraagt een ontslagvergunning aan bij het UWV.
- De werkgever biedt jou een vaststellingsovereenkomst aan. Er is dan sprake van ontslag met wederzijds goedvinden.
Veel werkgevers kiezen ervoor om uit elkaar te gaan met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst. Je werkgever hoeft dan de procedure bij het UWV niet te doorlopen. Wel is het belangrijk dat het UWV heeft vastgesteld of de werkgever geen loonsanctie heeft opgelegd gekregen. Als dit wel het geval is, ga je een derde ziektejaar in bij je werkgever en moeten zij nog een jaar je loon doorbetalen. Ga dan niet akkoord met een vaststellingsovereenkomst.
Het voordeel van uit elkaar gaan met wederzijds goedvinden na twee jaar ziekte, is dat je de mogelijkheid krijgt om goede voorwaarden af te spreken hoe je uit elkaar gaat. Ook geeft het je op korte termijn zekerheid.
Vaststellingsovereenkomst controleren
Korter dan twee jaar ziek en ontslag met wederzijds goedvinden.
Ben je korter dan twee jaar ziek en wil je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan? En is er geen sprake van situatie ziekte? Het is niet verstandig om dan zomaar akkoord te gaan met een ontslag met wederzijds goedvinden omdat:
- tijdens ziekte de werkgever je loon in de meeste gevallen twee jaar lang moet doorbetalen;
- je geen recht hebt op een WW-uitkering bij ontslag met wederzijds goedvinden tijdens jouw ziekte.
- het risico bestaat dat je na ontslag geen ziektewet-uitkering van het UWV krijg, omdat je werkgever je loon zou moeten doorbetalen. Je hebt dan geen inkomen meer.
Schakel daarom altijd eerst juridische hulp in als er sprake is van ontslag met wederzijds goedvinden bij ziekte.
Situatieve ziekte en ontslag met wederzijds goedvinden
Situatieve ziekte wordt ook wel situationele arbeidsongeschiktheid genoemd. Hiervan is sprake als je in een werksituatie zit waarbij je psychische en/of lichamelijke klachten ervaart en daardoor niet kan werken. Het zijn de werkomstandigheden bij je huidige werkgever waardoor je niet in staat bent om te werken. Vaak komt dit door een conflict met de werkgever of een collega. Het is voor jou niet mogelijk om te blijven werken bij je huidige werkgever maar je zou wel prima kunnen functioneren bij een andere werkgever.
Een vaststellingsovereenkomst is dan een uitkomst. De werkgever maakt samen met jou afspraken over het ontslag. Het is wel belangrijk dat de werkgever de vaststellingsovereenkomst correct opstelt zodat jij je rechten op een WW-uitkering veilig stelt.
Voor jou is het een kans om met een goede regeling afscheid te nemen. Het voordeel voor je werkgever is dat zij hiermee een langlopende procedure bij het UWV of de kantonrechter voorkomen.
Gratis onderhandelen vaststellingsovereenkomst
Het onderhandelen over de voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst wordt in de meeste gevallen volledig of grotendeels door de werkgever vergoed. Het is namelijk gebruikelijk dat je werkgever de juridische kosten betaalt als deze jou in de positie brengt die het inschakelen van juridische hulp vereist.
Wil je hier meer over weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken. Samen maken we een inschatting hoe Brons Legal Ontslagrecht jou kan helpen en hoe de kosten gedekt kunnen worden door jouw werkgever.