Reden voor ontslag
Heb jij een vast contract? Als jouw werkgever je moet ontslaan, is de werkgever altijd verplicht om een ontslaggrond toe te lichten. Vaak is dat ‘ontslag wegens bedrijfseconomische redenen’. Je werkgever moet dan aantonen dat het ontslag noodzakelijk is
Afspiegelingsbeginsel bij reorganisatie
Heeft de organisatie mensen met tijdelijke contracten en contracten van uitzendkrachten ontslagen en is dit nog niet voldoende? Dan kijkt de werkgever welke mensen met een vast contract ze moeten ontslaan. Dit gaat volgens het afspiegelingsbeginsel. Op basis van functie, leeftijd en aantal dienstjaren bepaalt de organisatie wie ze moeten ontslaan.
Dat gaat als volgt; de organisatie verdeelt alle werknemers met dezelfde of bijna dezelfde functie over vijf leeftijdsgroepen. De werkgever bepaalt met een berekeningstool hoeveel mensen er per leeftijdscategorie in aanmerking komen voor ontslag. Daarna kijkt de werkgever binnen elke categorie welke werknemers als laatste in dienst zijn gekomen. Dit zijn de werknemers die in aanmerking komen voor ontslag. De werkgever kijkt niet naar functioneren of andere factoren.
Sociaal plan reorganisatie
Organisaties stellen bij een reorganisatie vaak een sociaal plan op. Dit zijn ze niet verplicht. In een sociaal plan beschrijft de werkgever hoe ze te werk gaan bij de reorganisatie. Ook staat daarin welke voorzieningen en financiële vergoedingen de organisatie beschikbaar stelt aan werknemers die door reorganisatie hun baan kunnen verliezen. Er staat bijvoorbeeld in dat werknemers aanspraak mogen maken op begeleiding naar een nieuwe baan, opleidingsmogelijkheden en ontslagvergoeding. De inhoud van een sociaal plan stelt de werkgever vaak samen met de vakbond of de ondernemingsraad op.
Aanvechten van ontslag bij reorganisatie?
Je werkgever moet zich houden aan strikte regels. Ze mogen jou niet zomaar ontslaan. Ze moeten voldoen aan het afspiegelingsbeginsel en de noodzaak van de maatregelen moet blijken. Als er geen vaststellingsovereenkomst wordt overeengekomen, moet je werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Wordt deze toegekend en ben je het er niet mee eens? Dan kun je jouw ontslag aanvechten bij de rechter.