Reorganisatie sociaal plan PostNL 2023 2024

Reorganisatie Sociaal Plan PostNL 2023-2024

Het sociaal plan van PostNL loopt tot en met 31 augustus 2024. Het sociaal plan is in zijn geheel te vinden op de website van het FNV. 

Wat is de aanleiding van het sociaal plan van PostNL?

Omdat het niet goed ging met het postbedrijf, heeft PostNL begin 2023 een reorganisatie aangekondigd. In totaal zouden zo’n 200 tot 300 banen worden geschrapt om uitgaven te verminderen. De reorganisatie zou jaarlijks zo’n 25 miljoen euro moeten opleveren. 

Op welke werknemers van PostNL is het sociaal plan van toepassing?

Het plan is van toepassing op alle medewerkers die boventallig zijn en waarvan de functie vervalt door een reorganisatie. Het zou niet gaan om de uitvoerende banen zoals die van de pakketbezorgers, maar om banen op het hoofdkantoor en niet-uitvoerende functies bij pakkettendivisie. Post NL verwacht dat de meeste banen vrijwillig zullen verdwijnen, vanwege onder andere pensioen en vrijwillig vertrek. 

Wat is de ontslagvergoeding in het sociaal plan?

De ontslagvergoeding van het sociaal plan is gebaseerd op de transitievergoeding. 

Voor de eerste 10 gewerkte jaren ontvang je de transitievergoeding factor 1. Voor de overige dienstjaren ontvang je de transitievergoeding factor 1,2. Daarnaast ontvang je een vergoeding van EUR 1.500,- bruto bij een fulltime dienstverband, hetgeen bij een parttime dienstverband naar rato wordt berekend. 

Lees hier meer over de transitievergoeding. 

Welke loonbestanddelen tellen mee bij de transitievergoeding?

Bij de berekening van de transitievergoeding (en dus de ontslagvergoeding) tellen de volgende looncomponenten mee: 

Maandsalaris
Vakantietoeslag
Onregelmatigheidstoeslag
Afbouwregelingen
Meeruren
Toeslagen (zoals overwerktoeslag)
Bonussen
Resultaatafhankelijke uitkeringen
Overige toeslagen

 Wil je weten welke loonbestanddelen meetellen bij de berekening van jouw ontslagvergoeding? Neem gerust contact op met Brons Legal Ontslagrecht, wij helpen je graag met de beste ontslagregeling. 

Hoe helpt PostNL jou naar ander werk? 

De afdeling Mobility binnen PostNL helpt en begeleidt werknemers naar ander werk binnen PostNL. Lukt dit niet, dan zal Mobility jou begeleiden naar ander werk buiten PostNL. De duur van deze hulp hangt samen met de duur van jouw arbeidsovereenkomst en ziet er als volgt uit:

- korter dan 5 jaar in dienst: 2 maanden bemiddeling;
- 5-15 jaar in dienst: 4 maanden bemiddeling;
- langer dan 15 jaar in dienst: 7 maanden bemiddeling. 

Je mag van Mobility het volgende verwachten:

- individuele begeleiding;
- groepsbegeleiding;
- loopbaanscans en assesments;
- workshops en webinars. 

Naast je ontslagvergoeding is er nog een opleidingsbudget van EUR 2.500,- en een vergoeding voor financiële diensten van EUR 525,-

Is er een snel-tekenvergoeding in het sociaal plan?

Wil je wel direct vertrekken en geen gebruik maken van de werk-naar-werk dienstverlening? Dan zou je kunnen kiezen voor een direct vertrek en een hogere beeindigingsvergoeding. Bij een direct vertrek ziet de ontslagvergoeding er als volgt uit: 

de transitievergoeding vermenigvuldigd met de factor:  
- Factor 1 bij een arbeidsduur tot 10 jaar
- Factor 1.3 bij een duur van 10 tot 25 jaar
- Factor 1.5 bij een duur van 25 tot 35 jaar
- Factor 1.7 bij een duur van 35 jaar of langer

Daarnaast ontvang je nog een vergoeding voor de opzegtermijn die voor jou geldt: 

- Korter dan 5 jaar in dienst: vergoeding 1 maandsalaris
- 5-15 jaar in dienst: vergoeding 3 maandsalarissen
- Langer dan 15 jaar in dienst: vergoeding 6 maandsalarissen

Is er een vrijwillige vertrekregeling in het sociaal plan van PostNL?

Op grond van het sociaal plan van Post NL zijn, afhankelijk van de reorganisatie, de volgende vrijwillige vertrekregelingen mogelijk:

- Doorstroompremie
- Vrijwillige seniorenregeling
- Plaatsmakersregeling

De plaatsmakersregeling varieert van EUR 500,- tot EUR 1.500,- en de vrijwillige seniorenregeling loopt op tot EUR 40.000,-. 

Mocht je verzoek voor een van deze regelingen worden goedgekeurd, dan ontvang je een vaststellingovereenkomst waarin alle relevante zaken zijn opgenomen. 

Ontslag vaststellingsovereenkomst wederzijds goedvinden

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Als je tekent, geef je aan dat je het eens bent met het ontslag, een ontslag met wederzijds goedvinden wordt dit genoemd. Het is dan ook raadzaam de vaststellingsovereenkomst eerst te laten controleren door een ervaren ontslagjurist voordat je tekent. Zo weet je zeker dat je ontslagvergoeding correct is berekend, alles wordt meegenomen waar je recht op hebt en je recht hebt op een WW-uitkering. Wil jij je vaststellingsovereenkomst gratis laten controleren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Lees meer over de vaststellingsovereenkomst

Kan ik bezwaar maken tegen het sociaal plan van PostNL?

Dit kan via de Commissie Hardheidsclausule. Wij raden je aan om bij problemen over het sociaal plan van PostNL eerst vrijblijvend en gratis contact op te nemen met een arbeidsjurist. Brons Legal Ontslagrecht kan je snel informeren of het zin heeft om bezwaar te maken. 

Werk je bij PostNL en krijg je ontslag? Brons Legal Ontslagrecht helpt alleen werknemers en staat dus aan jouw kant! Wij helpen je graag te krijgen waar je recht op hebt bij jouw ontslag. Bel 020 - 308 6955 en spreek direct een ervaren ontslagjurist over jouw situatie.

Reactie plaatsen